3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

chlebek razowy na barszczu


Wydrukuj:
4

Składniki

chleb

  • 200 g wody
  • 400 g mąki pszennej lub żytniej razowej
  • cały zaczyn
  • 30 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie łyżka miodu

zaczyn

  • 150 g wody
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 50 g białego barszczu z butelki, lub piekarni
  • 3 g świeżych drożdży
  • 6
    13h 30min
    Czas całkowity 12h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    całego chleba
  1. Do Blokada naczynia miksującego włożyć produkty na zaczyn i wymieszać 3/minCiasto.

    Odstawić na 8-9 godz.Ja zostawiam na noc w naczyniu.

    Rano (po wyznaczonym czasie) do zaczynu dodać składniki na chleb wyrobić  5/min/Ciasto.Zostawić w naczyniu do wyrośnięcia około 1,5 godz(ja czekam jak wyjrzy przez otwór) wyrobić jeszcze raz 3/min/Ciasto.Przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej płatkami  owsianymi lub otrębami.

    Nagrzej piekarnik do 50*C i wstaw na 30min foremkę z chlebem.Po tym czasie wystaw i dogrzej piekarnik do 220*C Wstaw chleb na ustawieniu piekarnika góra - dół na 50-60 min.W ciągu pierwszych 10min pryskaj piekarnik wodą (to około 3razy).Po upieczeniu zostaw w piekarniku WYŁĄCZONYM na 10min a póżniej po około 20-30min wyjmnij z formy i studź na kratce

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zamiast wody można dać maślankę z masła


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciekawy przepis- muszę

    Zgłoszony przez iwonka_sz na czerwca 4, 2014 at 15:12.

    Ciekawy przepis- muszę wypróbowac tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu dziekuję za szybką

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 20, 2014 at 13:08.

    Haniu dziekuję za szybką odpowiedż, wypróbuję z orkiszem (mam ziarno) Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DGrażynko w miejsce mąki

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 20, 2014 at 12:16.

    tmrc_emoticons.DGrażynko w miejsce mąki pszennej dałam 400g orkiszu przemielonego w termisiu(10sek/10) Love

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu, czy orkisz mieszlaś z

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 20, 2014 at 12:13.

    Love Haniu, czy orkisz mieszlaś z żytem ?? czy tylko sam orkisz ? Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mniam  dziewczyny zrobiłam z

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 20, 2014 at 07:51.

    Cooking 7Mniam  dziewczyny zrobiłam z orkiszu .To dopiero bajka tmrc_emoticons.p

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • NA ZDRÓWKO  GRAŻYNKO

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 15, 2014 at 18:31.

    tmrc_emoticons.D NA ZDRÓWKO  GRAŻYNKO tmrc_emoticons.p

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu, Chlebek PYCHOTKA

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 15, 2014 at 17:42.

    Love Haniu, Chlebek PYCHOTKA Love Jeszcze raz dzięki za przepis Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :pSuper że Wam smakuje ja nie

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 15, 2014 at 14:48.

    tmrc_emoticons.pSuper że Wam smakuje ja nie chciałam nic mieszać ,jasny jest  jako chleb na barszczu.Elu dodatki są jak najbardziej na miejscu ,modyfikacje też .Pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis. 

    Zgłoszony przez Ula i Zyga na stycznia 15, 2014 at 14:24.

    Bardzo dobry przepis.  tmrc_emoticons.) Polecamy.  tmrc_emoticons.) My dla odmiany zrobilismy w jasnej wersji.  tmrc_emoticons.) Pozdrawiamy.  tmrc_emoticons.)

    [[wysiwyg_imageupload:1974:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu, właśnie się dopieka 

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 15, 2014 at 12:45.

    Haniu, właśnie się dopieka  tmrc_emoticons.)  Do zaczynu dałam mąkę ze zmielonego wcześniej ziarna żyta a później pół na pół mąkę pszenną i żytnią  tmrc_emoticons.)  I dodałam siemie lniane w ziarnach i łyżeczkę mielonej czarnuszki tmrc_emoticons.)  Zapach super! Nie wiem czy się powstrzymam przed odkrojeniem jeszcze ciepłej przylepki  tmrc_emoticons.p  Dzięki za przepis.

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaje do wypróbowania.

    Zgłoszony przez magi1 na stycznia 14, 2014 at 19:27.

    Dodaje do wypróbowania. Chlebek napewno jest pyszny  tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko to mój syn wymógł

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 14, 2014 at 14:44.

    Grażynko tmrc_emoticons.D to mój syn wymógł na mnie ten nowy chlebek Cooking 10 ze względu na to ,że ćwiczy crossfit  jego  menu jest troche inne niż nasze i to on prosił o razowy ,a nam zasmakował . tmrc_emoticons.p

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu dziękuję za przepis na

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 14, 2014 at 11:39.

    Haniu dziękuję za przepis na nowy chlebek, ten zwykły często gości na naszym stole Love Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Mój nowy chlebek ,podobny

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 14, 2014 at 08:37.

    tmrc_emoticons.)Mój nowy chlebek ,podobny jest do zwykłego na barszczu więc będzie na przemiennie u mnie gościł

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze