Składniki
- 200 g mleka
- 3 lyzeczki masła, roztopic
- 1 jajko kurze
- 120 g ugotowanych ziemnoiakow, pogniecionych
- 500 g mąki
- 25 g drożdży świeżych
- 1 lyzeczka cukru
- 2 lyzeczki soli
opcjonalnie
- 2 lyzeczki suszonej bazylii
- pestki dyni, wedle uznania
- jajko do posmarowania chleba
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Z mleka, drozdzy, cukru i 2 lyzek maki zrobic zaczyn temp 37st.C / czas 2 minuty / obroty 4
Odczekac az zaczyn urosnie.
Dodac pozostale skladniki, wyrabiac 2.5 minut/ "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto"
Z naczynia miksujacego zdjac pokrywe nakryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce az wyrosnie.
Po wyrosnieciu mozna juz nastawic piekarnik na 200 st.C
Wylozyc ciasto na opruszony maka blat i zagniesc. Ciato jest dosc lepkie trzeba podsypywac maka aby mozna bylo dobrze urormowac bochenek. Uformowany chleb kladziemy na blaszce wylozonej papierem, ( Ja papier opruszam maka ziemniaczana )
Aby uformowany chleb nie rosl nam na boki mozna go oblozyc recznikami w kolo.
Wyrosniety chleb posmarowac rozmaconym jajkiem, piec 40 minut w 200st.
Oczywiscie reczniki nalezy usunac przed pieczeniem.
Na spod piekarnika mozna postawic metalowa miske z woda, Ja psikam tez scianki piekarnika woda!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChleb dobry tylko nastpnym razem dam mniej...
Chleb dobry ,tylko następnym razem dam mniej soli.Dodałam 20g otrębów żytnich oraz 40 g lnu.
renata-2307
Do przepisu podeszłam z
Do przepisu podeszłam z niedowierzaniem ale efekt był wspaniały! Chebek - palce lizać !
Dzisiaj upiekłam chlebek z
Dzisiaj upiekłam chlebek z ziemniakami , bo właśnie miałam w lodówce . Czytając komentarze leciutko
zmodyfikowałam : drożdży dałam 20g , ziemniaków miałam 150g to je dodałam ,a podczas wyrabiania ciasto wydawało mi się za gęste - dodałam troszkę wody . Zostawiłam na 45min.do wyrośnięcia.Do piekarnika wstawiłam na 200st.C piekarnik góra dół na 40min. , na ostatnie 20 min. piekarnik nastawiłam na 180 na dolne pieczenie . A ........ jeszcze w lodówce miałam rozmącone jajko , więc posmarowałam chlebek .
WYSZEDŁ PRZEPIĘKNY I PRZEPYSZNY w sam raz przyrumieniony na górze , chrupiący i lekko wilgotny nie suchy w środku po prostu pyszny .
Beti
Może złe coś zrobilas?
Może złe coś zrobilas? Dlatego smierdzial i był suchy
Chlebek wyszedł chrupiacy i
Chlebek wyszedł chrupiacy i świeżutki. Może faktycznie trochę było czuć drożdże ale mnie za bardzo to nie przeszkadzało. Następnym razem dodam odrobinę mniej i zobaczę jak wyjdzie.
Dziekuje za przepis, jak dla mnie chleb to BOMBA
Niedobry. Smierdzial
Niedobry. Smierdzial drozdzami i jakis suchy wyszedl. Moze to wina piekarnika. Nie wiem ale nastepnego dnia kupilam nowy :]
Chlebek pychota!! Do tego
Chlebek pychota!! Do tego masełko i niebo w gębie!!!
Ponieważ lubimy chlebek z
Ponieważ lubimy chlebek z ziemniakiami jutro go upiekę.Wyglada bardzo zachęcająco.
Po uformowaniu chleba zamiast
Po uformowaniu chleba zamiast smarowac rozmaconym jajkiem mozna obmaczyc chleb maka ziemniaczana
Gabi nastepnym razem uformuj
Gabi nastepnym razem uformuj dlugi chleb, wtedy po upieczeniu bedzie w sam raz nie za wysoki i nie za maly
Upiekłam dzisiaj. Super!
Upiekłam dzisiaj. Super! Tylko taki mały mi wyszedł, ale wysoki. Piekę z podobnego przepisu , z książki "Radość gotowania", ale ma zupełnie inną konsystencję, bardziej rzadką. Ten Twój wcale nie był lepki, wręcz wyszedł mi bardzo spoisty i łatwo się formował. Nie wiem od czego to zależy.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
:)Mniaam upiekłam bardzo
Mniaam upiekłam bardzo bardzo dobry
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Mysle, ze bedzie smaczny :)
Mysle, ze bedzie smaczny Musi byc Wyglada smakowicie, no i chlebki z dodatkiem ziemniakòw, "maja cos w sobie"
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Chlebek wyglada smakowicie,
Chlebek wyglada smakowicie, wyprobuję
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Haniu oczywiście mąka pszenna
Haniu oczywiście mąka pszenna typ 550
Mam nadzieje ze chlebek będzie smakowal
Haniu oczywiście mąka pszenna
Haniu oczywiście mąka pszenna typ 550
Mam nadzieje ze chlebek będzie smakowal
Dzięki jutro go będę próbować
Dzięki jutro go będę próbować
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
W orginale to mąka pszenna
W orginale to mąka pszenna ale ja czasami mieszam i 150 g dodaję mąki orkiszowej albo żytniej
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
:)Amogę wiedzieć co za mąka
Amogę wiedzieć co za mąka
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.