3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

chleb z garnka


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

  • 2 łyżeczki cukru
  • 360 g wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki soli
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 1h 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy 2min/37 st.C./obr 2

    2. Dodajemy mąke pszenną i żytnią orsz sól. Wyrabiamy 3 min/Ciasto.

    3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

    4. Następnie wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko wyrabiamy reką. Z ciasta formujemy bochenek chleba, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

    5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i garnek/naczynie żaroodporne wraz z pokrywką (ważne!), w którym będziemy piec chleb. Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna.

    6. Wyciągamy gorący garnek/naczynie żaroodporne z piekarnika i delikatnie przekładamy do niego chleb. Robimy nacięcia, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut.

    7. Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • SILPAT® - mata doskonały chleb
    SILPAT® - mata doskonały chleb
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeżeli naczynie żaroodporne lub garnek nie ma przykrycia możemy użyć folii aluminiowej.

 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: www.thermoprzepisy.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Piekłam z mąki pszennej i mąki kukurydzianej,...

    Zgłoszony przez zamorskad na kwietnia 6, 2023 at 20:19.

    Piekłam z mąki pszennej i mąki kukurydzianej, dodałam len i sezam. Chleb jest przepyszny

    Wdrażam się w gotowanie.
    Lubie karmić ludzi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest idealny,skórka chrupiąca w środku.Bardzo...

    Zgłoszony przez Blasia755 na listopada 9, 2022 at 19:43.

    Jest idealny,skórka chrupiąca w środku.Bardzo często do niego wracam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Można piec w brytfance?

    Zgłoszony przez Wachu na lipca 23, 2022 at 16:50.

    Można piec w brytfance?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • szybko się go piecze i jest pyszny .

    Zgłoszony przez 114 Ela na lipca 7, 2022 at 14:39.

    szybko się go piecze i jest pyszny .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chlebek

    Zgłoszony przez Marvel na maja 23, 2021 at 12:14.

    Bardzo dobry chlebekLol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kamila.83: tak, zawsze można zamienić.

    Zgłoszony przez Kasia 1313 na lutego 14, 2021 at 08:29.

    kamila.83: tak, zawsze można zamienić.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy zamiast świeżych drożdży można dodać...

    Zgłoszony przez kamila.83 na lutego 13, 2021 at 23:54.

    Czy zamiast świeżych drożdży można dodać suche (opakowanie 7gr)?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb pyszny!...

    Zgłoszony przez SylwiaStaron na stycznia 28, 2021 at 22:15.

    Chleb pyszny!
    Da się go upiec bez uprzedniego nagrzewania naczynia, można włożyć bochenek do wyrośnięcia do naczynia i bez przykrycia piec - sprawdziłam, tylko na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągam i pieke sam chleb bez naczyniatmrc_emoticons.;)
    Czasem smaruje jajkiem i sypie makiem 🤤

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek łatwy w wykonaniu a jaki dobry polecam

    Zgłoszony przez ankacierocka91 na lipca 10, 2020 at 20:26.

    Chlebek łatwy w wykonaniu a jaki dobry Wink polecam tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb pyszny, skorka super chrupiaca.

    Zgłoszony przez Mona87 na maja 18, 2020 at 21:57.

    Chleb pyszny, skorka super chrupiaca.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebuś przepyszny 😋. Ładnie wyrasta, a po...

    Zgłoszony przez Mks04 na kwietnia 29, 2020 at 11:09.

    Chlebuś przepyszny 😋. Ładnie wyrasta, a po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bat: możliwe że masz piekarnik bez termoobiegu,...

    Zgłoszony przez AgaP70 na kwietnia 22, 2020 at 15:19.

    Bat: możliwe że masz piekarnik bez termoobiegu, a wtedy trzeba dodać 20 stopni. Tak zrobiłam i wyszło ok 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy można zrobić w zwykłej blaszce ? Wolałabym...

    Zgłoszony przez Anusia1608 na kwietnia 22, 2020 at 12:29.

    Czy można zrobić w zwykłej blaszce ? Wolałabym dwa mniejsze jednak żaroodporne mam tylko duże 🤔

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • iza7716:obroty 2 a druga 2 to nr kolejnej...

    Zgłoszony przez Piter1810 na lutego 21, 2020 at 13:27.

    iza7716:obroty 2 a druga 2 to nr kolejnej czyności. zmyliło Cię brak odstępu między 22

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest wyśmienity. Polecam serdecznie.

    Zgłoszony przez BiuroPrezesa na lutego 4, 2020 at 10:35.

    Chlebek jest wyśmienity. Polecam serdecznie.

    Anusia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chleb, kilka składników ))...

    Zgłoszony przez Evkwiat na stycznia 13, 2020 at 22:04.

    Pyszny chleb, kilka składników tmrc_emoticons.)))
    Ja robię w naczyniu żaroodpornym.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kaktus17: ja często korzystam z :...

    Zgłoszony przez Wewiora na stycznia 4, 2020 at 19:14.

    kaktus17: ja często korzystam z :
    http://www.ciastkowylab.pl/kalkulator-blach/

    A jak coś to polecam wpisać w Google "kalkulator blach" i wybrać odpowiednią stronę. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cudowny.chrupiacy.Ja piekłam po raz pierwszy...

    Zgłoszony przez anna-a na grudnia 23, 2019 at 21:37.

    Cudowny.chrupiacy.Ja piekłam po raz pierwszy ,dodałam żurawinę ,przez ostatnie 15 min .pod spod postawiłam blaszkę z wodą.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prosty do wykonania I smaczny chleb...

    Zgłoszony przez Jagaa na listopada 11, 2019 at 00:47.

    Prosty do wykonania I smaczny chleb 👍😁Dodaję ziarna I rodzina zadowolona.

    Z powiększonej porcji 😀Z powiększonej porcji 😀

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj upiekłam, pierwszy raz (i w ogóle mój...

    Zgłoszony przez Bat na października 14, 2019 at 16:34.

    Dzisiaj upiekłam, pierwszy raz (i w ogóle mój pierwszy) chlebek. Ciasto wyrosło, wszystko zgodnie z przepisem i opisem, ale po 30 minutach pieczenia w garnku i potem po 15 minutach pieczenia bez przykrycia, chleb był jasny, piekłam jeszcze 8 minut i tylko lekko zbrązowiał choć w środku był upieczony. Co zrobiłam nie tak? A może to wina piekarnika?
    Przeois prosty, łatwy i chlebek smaczny Smile POLECAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis super

    Zgłoszony przez Wienia17 na października 6, 2019 at 21:27.

    przepis superSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny przepis,ja dodałam jeszcze pestki dyni,...

    Zgłoszony przez madzior2711 na września 14, 2019 at 13:36.

    Fajny przepis,ja dodałam jeszcze pestki dyni, słonecznika i siemię lniane.Uformowany chleb przygotowany do wyrośnięcia ułożyłam na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą(zgodnie z podpowiedziami w komentarzach) i z łatwością przeniosłam go później do naczynia żaroodpornego. Tym sposobem łatwo też wyjąć chleb i nie przywiera😀

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy można zamienić mąkę pszenną na inna? np....

    Zgłoszony przez ania_n na września 13, 2019 at 12:08.

    Czy można zamienić mąkę pszenną na inna? np. orkiszową ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj zrobiłam mi smakuje bardzooooo. A mąż...

    Zgłoszony przez marlena151 na sierpnia 29, 2019 at 17:40.

    Wczoraj zrobiłam mi smakuje bardzooooo. A mąż mówi że mu śmierdzi drożdżami pomocy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis !!!! Ja dodaje jeszcze ziarna...

    Zgłoszony przez mamanadiifranka na kwietnia 25, 2019 at 09:12.

    Świetny przepis !!!! Ja dodaje jeszcze ziarna słonecznika, sezam, dynie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny chleb. Moim domownikom tak posmakował,...

    Zgłoszony przez Ewcians na kwietnia 19, 2019 at 20:05.

    Świetny chleb. Moim domownikom tak posmakował, że już innego nie chcą. Jednym słowem się urządziłam....teraz nie mam wyjści i go piec już muszę 😂👍🏻👍🏻👍🏻

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Idealny przepis zawsze się sprawdza. Dzisiaj był...

    Zgłoszony przez Marjano42 na marca 1, 2019 at 21:04.

    Idealny przepis zawsze się sprawdza. Dzisiaj był lekki tuning.... 300gr mąki pszennej, 150gr mąki kukurydzianej i 150gr mąki orkiszowe dodatkowo przed samym wyrabianiem 3 łyżki sezamu białego. Rewelka polecam wypróbować 👍

    Marjano Bigsmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzis pierwszy raz robiłam 😋😋😋

    Zgłoszony przez agabar20 na grudnia 20, 2018 at 17:44.

    Dzis pierwszy raz robiłam 😋😋😋

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Doda69: ja teraz po wyciagnieciu naczynia z...

    Zgłoszony przez kana333 na listopada 22, 2018 at 09:45.

    Doda69: ja teraz po wyciagnieciu naczynia z piekarnika delikatnie smaruje jego dno olejem też zdaje egzamin ☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piękny chlebuś

    Zgłoszony przez Graszka12 na listopada 20, 2018 at 19:21.

    Piękny chlebuś

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kana333:Chlebek pyszny. Też miałam problem z...

    Zgłoszony przez Doda69 na listopada 20, 2018 at 16:08.

    kana333:Chlebek pyszny. Też miałam problem z wyjęciem chleba. Ja podłożyłam papier do pieczenia posmarowany masłem. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny. Z pewnoscia zagosci częściej na...

    Zgłoszony przez kana333 na października 8, 2018 at 18:05.

    Bardzo smaczny. Z pewnoscia zagosci częściej na moim stole. Pytanie jednak mam co zrobic zeby nie przywieral do dna naczynia zaroodpornego? Troszke sie napocilam zeby go wyciagnac 😉

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzieki

    Zgłoszony przez Janeczka1 na września 19, 2018 at 22:23.

    dzieki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Janeczka1:ilość świeżych podziel przez 2,42 i...

    Zgłoszony przez iza7716 na września 17, 2018 at 22:07.

    Janeczka1:ilość świeżych podziel przez 2,42 i wyjdzie porcja suchych i odwrotnie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie mam swiezych driozdzy ile suchych dodac?

    Zgłoszony przez Janeczka1 na września 17, 2018 at 21:15.

    nie mam swiezych driozdzy ile suchych dodac?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jaka temperaturę muszę ustawić piekarni żeby...

    Zgłoszony przez wiolaa33 na sierpnia 23, 2018 at 13:13.

    Jaka temperaturę muszę ustawić piekarni żeby rozgrzać gar ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • iza7716:obroty 2,punkt 2. Trochę zle napisane....

    Zgłoszony przez koalala1 na sierpnia 2, 2018 at 20:54.

    iza7716:obroty 2,punkt 2. Trochę zle napisane. Powodzenia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • iza7716: obroty 2, a następna liczba to punkt...

    Zgłoszony przez Koska24 na lipca 15, 2018 at 23:59.

    iza7716: obroty 2, a następna liczba to punkt numer 2.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mój właśnie sie piecze, pierwszy raz i pierwsza...

    Zgłoszony przez iza7716 na lipca 13, 2018 at 22:35.

    mój właśnie sie piecze, pierwszy raz i pierwsza potrawa w moim TM5. Jest napisane ..ustawić obroty na 22 ale jak? jak skala jest do 10?
    Może pytanie śmieszne... ale proszę o konkretne odp.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny chlebek, polecam.

    Zgłoszony przez Kachna70 na lipca 13, 2018 at 06:07.

    Bardzo smaczny chlebek, polecam.Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeden z moich ulubionych przepisów na chleb,...

    Zgłoszony przez Domka86 na marca 23, 2018 at 01:14.

    Jeden z moich ulubionych przepisów na chleb, który na stałe zagościł w mojej kuchni. Długo zachowuje świeżość. Polecam z czystym sumieniem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smakowity chrupiacy

    Zgłoszony przez Katarzyna.KK na marca 17, 2018 at 13:32.

    Smakowity chrupiacy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepyszy, na stałe zagościł w mojej kuchni

    Zgłoszony przez JOLWIT na marca 16, 2018 at 21:36.

    przepyszy, na stałe zagościł w mojej kuchni

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smak tego chleba przypomina mi stare dobre czasy ...

    Zgłoszony przez Haldru na lutego 24, 2018 at 19:56.

    Smak tego chleba przypomina mi stare dobre czasy Big Smile wystarczy odrobina masła i chleb ze swoją chrupiącą skórką smakuje po prostu bosko !!! Polecam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacja

    Zgłoszony przez Marzena Kwoka na lutego 21, 2018 at 22:33.

    rewelacja

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacja , ja dodatkowo dodaje garsc nasion...

    Zgłoszony przez SylwiaR na lutego 15, 2018 at 17:50.

    rewelacja Smile, ja dodatkowo dodaje garsc nasion slonecznika, dyni a czasami prazona cebulke

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a jak zwiekszyc skladniki na wieksze naczynie...

    Zgłoszony przez kaktus17 na lutego 12, 2018 at 13:07.

    a jak zwiekszyc skladniki na wieksze naczynie zaroodporne ktos pomoze

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb pyszny, dalam troche mniej wody (ok 100g...

    Zgłoszony przez Wiola_88 na lutego 10, 2018 at 21:13.

    Chleb pyszny, dalam troche mniej wody (ok 100g mniej) i uzupełniłam maślanką. Super wyszedł!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny Piekłam juz wielokrotnie zgodnie...

    Zgłoszony przez Babcia5 na lutego 5, 2018 at 16:44.

    Chlebek pyszny Smile Piekłam juz wielokrotnie zgodnie z przepisem, a także traktując przepis jako inspirację, czyli mąki różne, w różnych proporcjach, a także dowolne ziarenka 70-80g. Zawsze się udaje. Trzeba uważać, żeby się nie poparzyć przy przekładaniu. Ja wspomagam się matą do pieczenia i rękawicamiBig Smile Piekłam także chleb z gara na maślance wg przepisu Chadidża (na przepisowni). Tam wystarcza temp. 210 st.C góra/dół. Ciekawe, czy ten chlebek też by wyszedł? Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam dzisiaj. Chlebek super,skórka...

    Zgłoszony przez agatazlota na stycznia 5, 2018 at 12:22.

    Upiekłam dzisiaj. Chlebek super,skórka chrupiąca. Zamiast mąki żytniej dałam zmielone żyto. Dużo osób pytało o rozmiar naczynia,nie widziałam żadej odpowiedzi,więc ja pozwolę sobie na to pytanie odpowiedzieć. Ja piekłam w standardowym naczyniu żaroodpornym(wchodzi w nie 3.5 l.wody) i wyszedł płaski, kolejnym razem upiekę w mniejszym(1.5 l.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •