Składniki
ZAKWAS
- 100 g mąki żytniej
- 1 MT letniej wody
- 3 łyżki mąki żytniej, do "karmienia" zakwasu
CIASTO
- 500 g mąki przennej
- 250 g mąki żytniej razowej
- 120 g ziaren lnu
- 120 g ziaren dyni
- 120 g otrębów owsiane
- 120 g szklanki mieszanki dowolnych orzechów, migdałów, ziaren słonecznika, rodzynków, suszonej żurawiny
- 120 g płatków owsianych lub orkiszowych
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżki suchych drożdży
- 850 g wody
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Bierzemy szklane naczynie na zakwas, w którym łączymy 100 g mąki żytniej i 100 ml letniej wody. Najlepiej, aby woda miała temperaturę 37-40 stopni, czyli letnia, lecz nie za gorąca. Mieszamy dokładnie składniki uzyskując konsystencję bardzo gęstej śmietany. Słoik lub inne szklane naczynie przykrywamy lnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 12 godzin. Następnie dosypujemy łyżkę mąki żytniej i mieszamy i ponownie odstawiamy na dobę. Czynność powtarzamy przez 2 kolejne dni.
W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki orpócz drożdży i cukru. Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę i podgrzewamy ją do temperatury 37 stopni, następnie dodajemy zakwas, cukier i drożdże i mieszamy 8s/ obr 2-3 do połączenia. Wlewamy płyn do miski z suchymi składnikami i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Powstałej masy odkładamy 4 łyżki do słoiczka jako porcję zakwasu na następny chleb (może stać 2 tygodnie w lodówce) i następnie pozostałą część dzialimy na dwie części i wkładamy do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia ona 6-8h. Gdy urośnie, pieczemy 1h w temperaturze 160 stopni. Chleb zachowuje świeżość do 2 tygodni. Należy go przechowywać zawiniętego w lnianą ściereczkę.
ZAKWAS
CHLEB
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzzapomniałam o gwiazdkach
zapomniałam o gwiazdkach
Wczoraj upiekłam z zakwasu z
Wczoraj upiekłam z zakwasu z tego przepisu i dokładnie wg przepisu. Wyrósł do wysokości foremek (keksówki 30cm). W smaku b.dobry (żurawina,siemię,słonecznik), ale nie wyszedł mi puszysty.Odłożyłam 4 łyżki masy i będę próbowała, może wyjdzie mi puszysty. Za przepis bardzo dziękuję
Witam a mój nie wyrasta, nie
Witam a mój nie wyrasta, nie wiem czemu, ale pieke i mężowi smakuje.Może ktoś mi powie co robie żle, bo robie wszystko według przepisu?
Jeśli mam zakwas zrobiony
Jeśli mam zakwas zrobiony przez siebie wcześniej (nie wg. wskazówek z tego przepisu) ile powinnam go dodać?
Chlebek przetestowany Jest
Chlebek przetestowany Jest pyszny i nawet po modyfikacji składników zawsze się udaje Dwa zrobiłam z zakwasu, a dwa kolejne z pozostawionej wcześniej części ciasta
Tyle pozytywnych komentarzy
Tyle pozytywnych komentarzy to muszę wypróbować
Clebek rewelacyjny właśnie
Clebek rewelacyjny właśnie go zrobiłam,wyszły dwa bochenki ale następnym razem zrobię w jednej blaszce będzie trochę wyższy jeszcze raz wielkie dzięki za przepis
Witam!!! Właśnie dzisiaj
Witam!!!
Właśnie dzisiaj upiekłam ten chlebek jest godny polecenia w smaku przepyszny tylko jedno pytanie mam, trochę tak jakby mi nie wyrósł chociaż czekałam całą noc i jest taki zbity nie wiem czy może mam za długą blaszkę moja ma ok.30 cm.qale i tak będę go piekłam nie poddam się jest naprawdę smaczny i wielkie dzięki za taki przepis :love
Przepis jest doskonały, a
Przepis jest doskonały, a chleb udaje się i smakuje cudownie . Pani Małgosiu, chapeau bas! salimali2 - Marzena Dobkowska.
salimali2
Pani Małgosiu chlebek
Pani Małgosiu chlebek perfekcyjny. Pierwszy raz piekłam chleb i w dodatku skorzystałam z pani przepisu. Jest naprawdę pyszny. Zrobiłam na swoim wychodowanym zakwasie 6cio dniowym z mąki żytniej. Wyrósł świetnie i upiekł się puszysty tak jak pani to opisuje. Dałam pół mojej teściowej i była zachwycona. Spytała jak ja to zrobiłam,że jest taki puszysty., bo moja szwagirka a jej druga synowa piecze od kilku lat i jej wychodzi zbity. Dziękuję za przepis naprawdę świetny
Uwierz w to, kiedyś napewno ci się uda.
Prosze o poradę chlebek
Prosze o poradę chlebek pyszny, ale po upieczeniu wyszedł mi bardzo zbity, trwardy, dlaczego? Zrobiłam wszystko jak w przepisie
Wiesu roobię dokładnie tak
Wiesu roobię dokładnie tak samo jak t Ty nie ziarna nie zmieniaja właściwości zakwasu ,a wrtęcz przeciwnie jest on jeszcz lepsz.y pozdrawim
Chlebek wygląda smakowicie i
Chlebek wygląda smakowicie i jest pełen różności, dodaje do wypróbowania bardzo lubimy takie mieszanki
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
oczywiście robię tak samo
oczywiście robię tak samo może stac w lodówce 2 tyg
tak odkładam i trwałośc jego
tak odkładam i trwałośc jego w lodówce do 2 tyg
Nie wiem, co odpowie
Nie wiem, co odpowie Małgosia, ale mogę podpowiedzieć z własnego doświadczenia, że nie przeszkadza. Ja zawsze odkładam kilka łyżek gotowego ciasta chlebowego i przechowuję je w lodówce do nastepnego pieczenia. Wtedy wystarczy kilka godzin wcześniej dodać do do tej porcji wodę i mąkę żytnią i o wiele szybciej mamy zakwas.
Witaj Małgosiu ! mam pytanie
Witaj Małgosiu ! mam pytanie ? Czy Odkładając zakwas 4 łyżki na następny chlebek, to on jest już wymieszany z tymi suchymi składnikami, czy to nie przeszkadza ? Bardzo podoba mi się ten przepis i chciałabym wypróbować.
wiesia 55