3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenny na pszennym zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

25 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 1 łyżka soli
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 250 g wody
  • 300 g zakwasu pszennego
  • 6
    7h 30min
    Czas całkowity 7h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Wrzucić wszystko doBlokada naczynia miksującego i wyrabiać 3min/Ciasto. Po tym czasie przełożyć do dużej miski i odstawić do wyrośniecia na 3 godziny. Po 3 godzinach przełożyć ciasto do kosza do wyrastania chleba (lub innego naczynia – w zależności od kształtu jaki chcemy nadać – wyłożonego ściereczką i obsypanego mąką). Szczelnie owinąć folią spożywczą i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej.

  2. PIECZENIE

    Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C – wraz z blachą do pieczenia. Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć w kilku miejscach szybkim ruchem, ale niezbyt głęboko. Piec w temperaturze 240 stopni C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 220 stopni C i piec jeszcze ok. 20-30 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika na jego dno wrzucić kilka kostek lodu, który parując zapewni odpowiednią wilgotność w piekarniku.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Polecam. Ja do drugiego

    Zgłoszony przez Psotka69 na kwietnia 30, 2016 at 23:25.

    Polecam. Ja do drugiego wyrastania włożyłam do natłuszczonej formy w której potem piekłam.

    Został zjedzony do ostatniej piętki  tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może byc

    Zgłoszony przez kajadv8 na kwietnia 18, 2015 at 17:22.

    Może byc tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze