3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z dodatkami


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

zaczyn na chleb:

  • 100 g zakwas żytni
  • 200 g mąka żytnia
  • 200 g woda

ciasto na chleb:

  • 20 g otręby pszenne
  • 20 g otręby owsiane
  • 20 g zarodki pszenne
  • 15 g ziarno dyni
  • 15 g SIEMIE LNIANE
  • 15 g słonecznik
  • 15 g żurawina
  • 250 g mąka pszenna
  • 100 g mąka żytnia
  • 330 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli

posypka:

  • 5 g czarnuszka
  • 5 g sezam
  • 6
    13h 0min
    Czas całkowity 12h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Chleb pszenno-żytni na zakwasie z dodatkami
  1. Przygotowanie zaczynu na chleb:

    Do plasikowej miski wlewamy zakwas (z mąki żytniej i wody), mąkę żytnią i letnią wodę. Mieszamy zaczyn i zostawiamy na 8-10 godzin.


    Przygotowanie ciasta:

    1. Do Blokada naczynia miksującego dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn ok. 500 g.

    2. Dodajemy otręby pszenne, otręby owsiane, zarodki pszenne, dynia, siemie lniane, słonecznik, żurawina, mąka pszenna, mąka żytnia i wlewamy letnią wodę z rozpuszczoną solą.

    3. Wszystkie składniki mieszamy 6 min./Ciasto.

    4. Foremkę (35 cm) smarujemy tłuszczem (może być olejem) i wysypujemy bułka tartą. Przekładamy gotowe ciasto na chleb do foremki. Posypujemy czarnuszką i sezamem. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie ponad brzeg, ok. 2 godz.

    5. Foremkę z wyrośniętym ciastem na chleb wkładamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy w pierwszym etapie pieczenia na 200C / 40 minut, a w drugim etapie na 180C / 20 minut.

    6. Wyjmujemy foremkę z piekarnika, czekamy 15 minut aż chleb trochę przestygnie i wyciągamy go z foremki. Zostawiamy upieczony chleb do całkowitego przestygnięcia.


    SMACZNEGO tmrc_emoticons.-)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz