3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb polski na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

Zakwas

  • 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 100 g wody ciepłej, moja ma 37*C

Ciasto właściwe

  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 400 g maki pszennej chlebowej
  • 300 g wody
  • 2 łyżeczki soli
5

Przygotowanie

    Ciasto właściwe
  1. Wszystkie składniki na ciasto wsadzic do Blokada naczynia miksującego i wymieszać 5 min na Ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto w tym czasie powinno podwoic objętość. Przy aktywnym zakwasie 2h w zupełności wystarczą. Gdyby tak się nie stało można wydłużyć czas do 4h.

    Następnie na opruszonym mąką blacie formujemy bochenek albo przekładamy do keksówki i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Piekarnik nagrzewamy do 230*C, przekładamy nasz chlebek na blaszkę i wstawiamy do piekarnika. Po 10 min. zmniejszamy temperature do 210*C. Pieczemy od 20-30 min.

    Smacznego

     

  2. Zakwas
  3. Ja mój zakwas zrobiłam mieszając pierwszego dnia 100g wody i 100g mąki żytniej, a potem co dziennie o tej samej porze dodając kolejne 50g mąki i 50g wody. Po czterech dniach zakwas jest gotowy.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis zaczerpnięty ze strony WhitePlate. Ja swój chlebek zrobiłam bez dodatku drozdży, autorka przepisu mówi że można dodac drozdże jeśli zakwas nie jest aż tak aktywny, mi chlebek ładnie wyrasta na tym zakwasie, więc drozdży nie dodaję.

Miąższ ma lekkie dziurki, ale długo utrzymuje świeżośc, bardzo dobry w smaku.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chlebek dobry jednak mimo wszystko lepszy po...

    Zgłoszony przez agillopez na grudnia 13, 2020 at 16:54.

    Chlebek dobry jednak mimo wszystko lepszy po dodaniu minimalnej ilosci drozdzy suchych. Mojemu mezowi chlebozercy smakuje jednak to jeszcze nie to co chcialby. Niemniej polecam bo naprawde dobry.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najłatwiejszy i najsmaczniejszy jaki kiedykolwiek...

    Zgłoszony przez wiola19 na stycznia 14, 2020 at 21:23.

    Najłatwiejszy i najsmaczniejszy jaki kiedykolwiek piekłam.daje do chlebka tylko mąkę pszenną i 20-25 gram drożdzy bo słabo mi wczesniej wyrastał.jest pyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyśmienity przepis. Najlepszy chleb jaki udało...

    Zgłoszony przez dorota585 na września 13, 2019 at 08:35.

    Wyśmienity przepis. Najlepszy chleb jaki udało mi się do tej pory upiec. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chlebek .

    Zgłoszony przez Alicja_Men na grudnia 4, 2018 at 17:04.

    Bardzo dobry chlebek .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam chleb na rocznym zakwasie i nie urósł...

    Zgłoszony przez gulka na czerwca 18, 2018 at 22:29.

    Zrobiłam chleb na rocznym zakwasie i nie urósł mi. Czekalam 4 godziny.Nie wiem dlaczego. Jak robię chleb ręcznie to zaczyn leżakuje mi 12 godz, potem dodaje resztę składników i chlebek ładnie mi rośnie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb pyszny, niestety podczas pieczenia...

    Zgłoszony przez Grażyna2907 na maja 31, 2018 at 18:08.

    Chleb pyszny, niestety podczas pieczenia popękał, ale i tak zagości u mnie na stałe. Dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy można go dłużej zostawić do wyrosniecia?...

    Zgłoszony przez PaulinaD na sierpnia 3, 2017 at 19:09.

    Czy można go dłużej zostawić do wyrosniecia? Np. na noc?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na chwile obecna najlepszy chleb na zakwasie jaki...

    Zgłoszony przez Jagusia78 na czerwca 20, 2017 at 20:00.

    Na chwile obecna najlepszy chleb na zakwasie jaki zrobiłam. Wielkie dzięki tmrc_emoticons.)
    P.S. Czy trzeba wkladac foremke do nagrzanego piekarnika, czy mozna wstawic foremke od razu, ma to jakies znaczenie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Musze popracowac nad zakwasem

    Zgłoszony przez agnies81 na czerwca 9, 2017 at 18:47.

    Musze popracowac nad zakwasem ...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy zamiast maki żytniej moge dac inna do chleba...

    Zgłoszony przez frruzia18 na marca 22, 2017 at 18:50.

    czy zamiast maki żytniej moge dac inna do chleba ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój chleb wyrastał całą noc i już...

    Zgłoszony przez Kasiura85 na stycznia 10, 2017 at 13:51.

    Mój chleb wyrastał całą noc i już traciliśmy nadzieję, że coś z tego będzie, ale upiekłam. Smaczny. Skórka trochę twardawa. Następnym razem spróbuję dodać trochę drożdży.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie mama zakwasu, mogę dodać drożdży?

    Zgłoszony przez b_basik na listopada 21, 2016 at 21:42.

    nie mama zakwasu, mogę dodać drożdży?

    basia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chleb.Bardzo smaczny.Łatwy do...

    Zgłoszony przez Andzia58 na listopada 19, 2016 at 18:48.

    Bardzo dobry chleb.Bardzo smaczny.Łatwy do zrobienia i długo utrzymujący świeżość.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny chlebek, pyszny, rewelacja!!!

    Zgłoszony przez annajasic na listopada 8, 2016 at 09:11.

    Świetny chlebek, pyszny, rewelacja!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez kamila920 na października 31, 2016 at 22:21.

    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest przepyszny- choć

    Zgłoszony przez nugatek na października 4, 2016 at 18:14.

    Chlebek jest przepyszny- choć za każdym razem wychodzi inaczej... tmrc_emoticons.)czasem dodaję kostkę lodu na początku pieczenia do piekarnika, żeby była bardziej chrupiąca skórka. Kumpel też mi podpowiedział że dobrze jest wyrabiać ciasto po 12h od dokarmienia zakwasu- jest wtedy niby bardziej aktywny zakwas i chlebek chętniej rośnie... (dopiero teraz będę so testował tmrc_emoticons.;) )

    Mi bardzo pęka chleb- próbowałem i z wydłużaniem czau wyrastania i nacinaniem ale zazwyczaj niewiele to pomaga. trudno- taki urok.

    tak czy siak polecam wszystkim i bardzo dziękuję za ten przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chelebek jest rewelacyjny,

    Zgłoszony przez edytka_33 na września 28, 2016 at 08:40.

    Chelebek jest rewelacyjny, piekę go regularnie. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten chlebek musi być pyszny.

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 24, 2016 at 15:43.

    Ten chlebek musi być pyszny. Dodaje do wyprobowania  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis robiłam zakwas

    Zgłoszony przez iva41 na lipca 24, 2016 at 01:26.

    Super przepis robiłam zakwas i udał się a chlebek też super na stałe zagości u nas 5 gwiazdek ode mnie.[[wysiwyg_imageupload:2688:]]

    Kochani pozdrawiam cieplutko wszystkich termomaniaków.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten chlebek to jest niebo w

    Zgłoszony przez niedzwiecka na czerwca 27, 2016 at 04:13.

    Ten chlebek to jest niebo w gębie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję. Smacznego cieszę

    Zgłoszony przez klaudiszja na czerwca 21, 2016 at 20:56.

    Dziękuję. Smacznego tmrc_emoticons.) cieszę się że tak wielu osobom smakuje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy przepis na chleb na

    Zgłoszony przez niedzwiecka na czerwca 21, 2016 at 16:01.

    Najlepszy przepis na chleb na swiecie. Polecam gorco. Pieke chleb z niego co 2 dni i wychodzi cudnie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest właśnie taki

    Zgłoszony przez klaudiszja na lutego 22, 2016 at 23:08.

    To jest właśnie taki "pewniak" nieskomplikowany , a do tego tylko pyszna pasta albo masło ziołowe i żadnej wędliny ani nic innego nie potrzebuję.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smakuje wszystkim. Piekę raz

    Zgłoszony przez letka82 na lutego 21, 2016 at 20:13.

    Smakuje wszystkim. Piekę raz w tygodniu i zawsze wychodzi!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się że smakuje. Nam

    Zgłoszony przez klaudiszja na października 24, 2015 at 02:01.

    Cieszę się że smakuje. Nam też zawsze wychodzi i często do niego wracam to taki nasz "powszedni " tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest po prostu

    Zgłoszony przez mi_sia na października 24, 2015 at 01:17.

    Chlebek jest po prostu pyszny! I prosty w wykonaniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Probowalam roznych przepisow

    Zgłoszony przez magda_os na czerwca 26, 2015 at 12:05.

    Probowalam roznych przepisow ale ten jest prosty i genialny. Chleb zawsze wychodzi i jest bardzo smaczny. Dzieki za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam zrobialm  ten chlebek

    Zgłoszony przez frruzia18 na stycznia 11, 2015 at 22:07.

    Witam zrobialm  ten chlebek ale mam wrazenie ze mi nie wyszedł nie wiem dlaczeo  jak  juz wyrobilam ciasto dałam  do wyrosniecia  najpierw godz w  temp pokojowej a pozniej dałam  do piekarnika  ciepłego ale nie goracego  na jakies 1,5 godz,dałam pozniej do forenki i  do piekarnik wyrusł podczas pieczenia  ale tylko o 1/2 i popekał a po upieczeniu  byl zbity i taki gumowaty dlaczego ??tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dokarmiany trzymamy w ciepłym

    Zgłoszony przez klaudiszja na stycznia 8, 2015 at 01:05.

    Dokarmiany trzymamy w ciepłym miejscu.  Najlepiej jak jest cały czas aktywny, dokarmiany regularnie jest najmocniejszy tmrc_emoticons.) jak zaczynałam to dużo informacji znalazłam na temat chleba i zakwasu ba takiej fajnej stronie. Jak znajde linka na pewno wkleję.  Oto link. www.chleb.info.pl

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam! Nigdy jeszcze nie

    Zgłoszony przez marta32 na stycznia 7, 2015 at 15:21.

    Witam! Nigdy jeszcze nie robilam chleba na zakwasie i mam pytanko...jak sie robi zakwas to trzeba go przechowywac w cieplym miejscu czy w lodowce? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeśli zakwas hest dobry to na

    Zgłoszony przez klaudiszja na stycznia 4, 2015 at 15:57.

    Jeśli zakwas hest dobry to na pewno wyjdzie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam a jak zrobilam zakwas z

    Zgłoszony przez frruzia18 na stycznia 4, 2015 at 14:11.

    Witam a jak zrobilam zakwas z maki zytniej na zurek  moze byc  taki zakwas?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście, że można. Ja

    Zgłoszony przez klaudiszja na grudnia 16, 2014 at 23:16.

    Oczywiście, że można. Ja często dodaję i nigdy nie opada. Cieszę się że smakował tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb jest pyszny. A mozna

    Zgłoszony przez Małgorzata1981 na grudnia 16, 2014 at 12:08.

    Chleb jest pyszny. A mozna dodas do niego jakieś ziarnw?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj nadszedł czas na

    Zgłoszony przez Małgorzata1981 na grudnia 8, 2014 at 16:59.

    Dzisiaj nadszedł czas na chlebek...tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest idealny... Pyszny...

    Zgłoszony przez Dorcia1981 na listopada 13, 2014 at 23:02.

    Jest idealny... Pyszny... Prawdziwy...  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry pomysł, narobiłaś mi

    Zgłoszony przez klaudiszja na października 20, 2014 at 12:31.

    Dobry pomysł, narobiłaś mi smaka tą cebulką, na weekend wypróbuję.

    PS. Dziękuję za komentarz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny, ja dodałam

    Zgłoszony przez azja7609 na października 19, 2014 at 21:17.

    Chlebek pyszny, ja dodałam trochę cebulki prażonej i wyszedł cebulowy tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeżeli chleb pęka podczas

    Zgłoszony przez azja7609 na października 19, 2014 at 21:01.

    Jeżeli chleb pęka podczas pieczenia, to znak, że za mało miał czasu na wyrośnięcie, na drugi raz spróbuj uzbroić się w cierpliwość i poczekać dłużej

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek upieczony ale popękał

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na października 4, 2014 at 20:27.

    Chlebek upieczony ale popękał na bokach czy jest na to sposób bo w smaku jest super. Może powinnam ponacinać wierzch przed włożeniem do piekarnika?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przygotuję zakwas i w sobotę

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na września 28, 2014 at 19:03.

    Przygotuję zakwas i w sobotę upiekę.Pozdrawiam Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się że smakuje, to

    Zgłoszony przez klaudiszja na września 28, 2014 at 15:31.

    Cieszę się że smakuje, to chyba taki mój ulubiony chlebek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten chlebek jest przepyszny,

    Zgłoszony przez hulivili na września 27, 2014 at 14:19.

    Ten chlebek jest przepyszny, na stałe zagości w naszym domu tmrc_emoticons.) Za pierwszym razem mi nie urósł i był przez to trochę zbity, ale to moja wina, bo zepsułam zakwas, za drugim razem dodałam trochę drożdży i wyszedł genialny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja to typ 720 zwykla

    Zgłoszony przez klaudiszja na listopada 12, 2013 at 19:47.

    Moja to typ 720 zwykla chlebowa, to taki dla mnie uniwersalny zakwas który dobrze sie sprawdza, a razową zawsze możesz potem dodać do ciasta właściwego Alu. Albo zaeksperymentuj z razowym zakwasem i daj znać jak wyszło. Pozdawiam

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • do wypróbowania

    Zgłoszony przez agulinka na listopada 12, 2013 at 19:39.

    do wypróbowania

    Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja do zakwasu zawsze zwykłą

    Zgłoszony przez klaudiszja na sierpnia 6, 2013 at 12:07.

    Ja do zakwasu zawsze zwykłą żytnią chlebową typ 720, ewentualnie później przy wyrabianiu ciasta mieszam różne typy mąki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Klaudio - a jaki typ mąki

    Zgłoszony przez kokolidek na sierpnia 6, 2013 at 12:02.

    Klaudio - a jaki typ mąki żytniej bierzesz na zakwas? 700 czy razową?

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze