3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy prosty


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

chleb

  • 30 g słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 300 g ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 g ziarna orkiszu
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 6
    45min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Ziarno orkiszu podziel na połowę ,włóżBlokada naczynia miksującego i zmiel 1min/10 każdą porcję (podłóż pod miarkę ręcznik papierowy)

    Przełóż zmielone ziarno (powstałą mąkę )do innego pojemnika

    Włóż do Blokada naczynia miksującegowszystkie składniki w podanej tu kolejności: woda,drożdże ,miód ,mąka sól,oliwę i ziarna siemienia i słonecznika (oprócz płatków)

    Wyrób 5min/Ciasto

    Przełóż do keksówki wysmarowanej oliwą i wysypaną otrębami na 1,5h

    Posyp po wierzchu płatkami ,sezamem , czarnuszką lub makiem(wybór należy do Ciebie)

    Rozgrzej piekarnik do 190*C i wstaw foremkę na 40min

    Studź na kratce wyjęte z formy

                                                 Smacznego

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy ziarna orkiszu można zastąpić gotową...

    Zgłoszony przez kasia2302 na stycznia 7, 2017 at 02:56.

    Czy ziarna orkiszu można zastąpić gotową mąką orkiszową? tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na zdrowie cieszę się że

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na czerwca 21, 2016 at 17:18.

    Na zdrowie cieszę się że zasmakował  tmrc_emoticons.p

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Od dzisiaj mój ulubiony

    Zgłoszony przez AnnaLandtec na czerwca 21, 2016 at 16:58.

    Od dzisiaj mój ulubiony chlebek!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • lakikonik napisał: Rewelacja

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lutego 9, 2016 at 15:13.

    lakikonik

    Rewelacja tmrc_emoticons.) Polecam!

    Cieszę się że smakował  Cooking 7

     

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja Polecam!

    Zgłoszony przez lakikonik na lutego 8, 2016 at 11:26.

    Rewelacja tmrc_emoticons.) Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja nie próbowałam ale

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 24, 2016 at 18:07.

    Ja nie próbowałam ale wszystko przed Tobą .Bułki przeważnie robię z przepisu szybkie bagietki

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Psyche72 napisał: Hej, to

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 24, 2016 at 18:06.

    Psyche72

    Hej, to będzie mój pierwszy chleb z termomixa wiec nie bardzo jeszcze sie orientuje jakie foremki uzyc , moja ma 22/10/7 czy z tej porcji moze wieksza forma , prosze o pomoc tmrc_emoticons.~

    Ja używam foremki większej 32X16X7

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej, to będzie mój pierwszy

    Zgłoszony przez Psyche72 na stycznia 24, 2016 at 17:43.

    Hej, to będzie mój pierwszy chleb z termomixa wiec nie bardzo jeszcze sie orientuje jakie foremki uzyc , moja ma 22/10/7 czy z tej porcji moze wieksza forma , prosze o pomoc tmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy bułki z tego ciasta

    Zgłoszony przez elluchna na sierpnia 31, 2015 at 23:01.

    A czy bułki z tego ciasta wyjdą?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super że smakował

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lipca 31, 2015 at 16:26.

    Super że smakował Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chlebek  Wygląda na

    Zgłoszony przez basieczka2125 na lipca 31, 2015 at 13:00.

    Pyszny chlebek  tmrc_emoticons.)

    Wygląda na ciężki i zwarty, ale w konsumpcji się tego nie odczuwa. Dodałam do składników tzw. suchy zakwas (do kupienia w sklepach internetowych), poprawia smak i daje wrażenie chleba pieczonego na zakwasie (niestety nie powoduje wzrostu dlatego łączy się go z drożdżami). 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek rewelacja !!!!

    Zgłoszony przez Monika Siarnacka na lipca 7, 2015 at 15:35.

    Chlebek rewelacja !!!! Szczerze polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na tym polega urok tworzenia

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na czerwca 21, 2015 at 10:52.

    Na tym polega urok tworzenia tmrc_emoticons.p .Powodzenia tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po dodaniu słonecznika i

    Zgłoszony przez markazik na czerwca 20, 2015 at 16:48.

    Po dodaniu słonecznika i żurawiny super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mielimy ziarno na dwa razy i

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 22, 2015 at 03:49.

    Mielimy ziarno na dwa razy i odstawiamy na chwilę na bok i nic nie zostawiamy .Jest wyraźnie napisane dodajemy w podanej kolejności do dzbanka woda ,drożdże ,miód, mąka itd .Ponieważ kolejność jest ważna dlatego jest podana ale nic się nie martw bo powstałą mąkę dodajeszjako czwartą pozycję .Myślę ,żę pomogłam tmrc_emoticons.;)

     

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tylko kiedy ją dodać..zmielić

    Zgłoszony przez lunaris na kwietnia 22, 2015 at 03:07.

    Tylko kiedy ją dodać..zmielić odstawić i co ?? zostawić ??  tmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • [quote=Agata Michaud] Bardzo

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 25, 2015 at 06:54.

    [quote=Agata Michaud]

    Bardzo smaczny tmrc_emoticons.) dałam nieco więcej siemienia i słonecznika i cukier trzcinowy zamiast miodu. Posypałam sezamem.

    Nie wyrósł mi tak pięknie jak na zdjeciu, bo nie doczytałam, że trzeba go najpierw pozostawic do wyrośniecia przed pieczeniemtmrc_emoticons.;) 

    chętnie też bym wyprobowała przepis chlebka na zakwasie, ale troche podchodze do zrobienia zakwasu jak do jeża, bo raz mi nie wyszedłtmrc_emoticons.;)

     

    Ja dlatego używam barszczu bo te mi wychodzą .Zobacz inne moje chlebki może coś trafisz tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny dałam nieco

    Zgłoszony przez Agata Michaud na marca 25, 2015 at 06:42.

    Bardzo smaczny tmrc_emoticons.) dałam nieco więcej siemienia i słonecznika i cukier trzcinowy zamiast miodu. Posypałam sezamem.

    Nie wyrósł mi tak pięknie jak na zdjeciu, bo nie doczytałam, że trzeba go najpierw pozostawic do wyrośniecia przed pieczeniemtmrc_emoticons.;) 

    chętnie też bym wyprobowała przepis chlebka na zakwasie, ale troche podchodze do zrobienia zakwasu jak do jeża, bo raz mi nie wyszedłtmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam


    Agata 


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na pewno niebawem jakiś

    Zgłoszony przez taaala na lutego 3, 2015 at 20:39.

    Na pewno niebawem jakiś wypróbuje tmrc_emoticons.) ten był przepyszny i jak pięknie wyrósł  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeżeli Ci smakuje to spróbuj

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lutego 3, 2015 at 04:48.

    Jeżeli Ci smakuje to spróbuj innych moich chlebków Pozdrawiam Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny chlebek i do

    Zgłoszony przez taaala na lutego 2, 2015 at 22:06.

    Bardzo smaczny chlebek tmrc_emoticons.) i do tego bardzo prosty!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masz wyraźnie podane 400 g

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na września 22, 2014 at 06:32.

    Masz wyraźnie podane 400 g ziarna orkiszu zmiel ,a więc 400g mąki orkiszowej Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie widzę mąki w produktach a

    Zgłoszony przez marta8504 na września 21, 2014 at 19:38.

    Nie widzę mąki w produktach a w wykonaniu jest dodać mąki ale ile tej mąki??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No mnie też urzekł   

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na września 15, 2014 at 20:16.

    No mnie też urzekł  tmrc_emoticons.p   smakiem i prostotą  tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prawdziwy chleb

    Zgłoszony przez mikulina na września 15, 2014 at 17:55.

    Prawdziwy chleb tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze