3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHLEB LEKKO GRYCZANY


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

2 chleby

  • 80 g kaszy gryczanej
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczki cukru
  • 200 g ciepłego kefiru
  • 100 g ml wody gazowanej
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczki soli
  • 40 g oleju
5

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    1. Zemleć kaszę gryczaną - czas 30sek, obr. poz. 10, przełożyć do miseczki, zalać 2 MT wrzącej wody, włożyć do naczynia miksującego
    2. Dodać pozostałe składniki, wyrobić - czas 5 min., obr. poz. Ciasto 
    3. Wyłożyć do długiej wąskiej blaszki lub dwóch krótszych, pozostawić do wyrośnięcia aż podwoją objętość
    4. Umieścić w nagrzanym piekarniku i piec ok. 30 min. temp. 200°C

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • czy kasza gryczana może być niepalona? Wyjdzie z...

    Zgłoszony przez enturium na marca 15, 2017 at 15:14.

    czy kasza gryczana może być niepalona? Wyjdzie z takiej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przetestowałam, Chlebek

    Zgłoszony przez anka25 na marca 24, 2013 at 21:29.

    Przetestowałam, Chlebek pyszny. A przepis na niego zadomowił się juz na stałe wśród moich przepisów. ;o) Pozdrawiam.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażyna Kamińska napisał:

    Zgłoszony przez anka25 na marca 22, 2013 at 22:07.

    Grażyna Kamińska

    tmrc_emoticons.) Zmieloną kaszę gryczaną przekładamy do innego naczynia (u mnie miseczki) i zalewamy wrzątkiem (100*C) jeżeli nie sparzymy kaszy, to będzie trzeszczała jak piasek pod zębami tmrc_emoticons.D Big Smile Kaszę mieszamy, przestudzamy (aby nie zaparzyć pozostałych składników) i wkładamy do kielicha tmrc_emoticons.) Nie wiem czy pomogłam? Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Pomogłaś... dziękuję za wyjaśnienie ;o) 

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wielkie dzięki jutro

    Zgłoszony przez joanna65 na marca 21, 2013 at 21:22.

    Wielkie dzięki tmrc_emoticons.) jutro zabieram się za wypieki, pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie trzeba wcale

    Zgłoszony przez dorotasedlak na marca 21, 2013 at 20:19.

    Nie trzeba wcale studzić...odrazu wrzucamy kaszę do dzbanka miksującego i robimy całość....ODPOWIEM NA PYTANIE-PIECZENIE NAJLEPIEJ GÓRA-DÓŁ I NAWET DO 45 MIN....Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję, na weekend zjeżdża

    Zgłoszony przez joanna65 na marca 20, 2013 at 22:38.

    Dziękuję, na weekend zjeżdża się rodzinka, więc uraczę ich pysznym chlebkiem tmrc_emoticons.) pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekarnik nagrzewamy do 200*C

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 20, 2013 at 22:08.

    tmrc_emoticons.) Piekarnik nagrzewamy do 200*C i pieczemy ok 30-35 minut w zależności od piekarnika tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek "wygląda" na pyszny,

    Zgłoszony przez joanna65 na marca 20, 2013 at 21:46.

    Chlebek "wygląda" na pyszny, bardzo chętnie wypróbuję przepis. Proszę o wskazówkę co do funkcji pieczenia ("góra dół"???) i czy czas 30 min jest wystarczający? dziękuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zmieloną kaszę gryczaną

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 19, 2013 at 21:56.

    tmrc_emoticons.) Zmieloną kaszę gryczaną przekładamy do innego naczynia (u mnie miseczki) i zalewamy wrzątkiem (100*C) jeżeli nie sparzymy kaszy, to będzie trzeszczała jak piasek pod zębami tmrc_emoticons.D Big Smile Kaszę mieszamy, przestudzamy (aby nie zaparzyć pozostałych składników) i wkładamy do kielicha tmrc_emoticons.) Nie wiem czy pomogłam? Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażyna Kamińska napisał: :) 

    Zgłoszony przez anka25 na marca 19, 2013 at 10:34.

    Grażyna Kamińska

    tmrc_emoticons.)  Chlebek pychotka mam podobny przepis tmrc_emoticons.) Zmielona kasza musi byc zalana wrzątkiem w osobnym naczyniu Big Smile  Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    A dlaczego Grażynko musi być zalana w osobnym naczyniu?

     

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • O kurcze nie pomyśłam czy

    Zgłoszony przez dorotasedlak na marca 18, 2013 at 16:01.

    O kurcze nie pomyśłam czy trzeba do miseczki,ale ja się zalewa wrzątkiem w misce to lepiej mozna zamieszac i zrobic papke,,,nastepnym razem spróbuje zrobić bez wyjmowania z TM... tmrc_emoticons.p

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)  Chlebek pychotka mam

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 13, 2013 at 23:45.

    tmrc_emoticons.)  Chlebek pychotka mam podobny przepis tmrc_emoticons.) Zmielona kasza musi byc zalana wrzątkiem w osobnym naczyniu Big Smile  Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypròbuje :bigsmile:

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 13, 2013 at 10:38.

    Wypròbuje Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie jestem na etapie

    Zgłoszony przez anka25 na marca 13, 2013 at 10:35.

    Właśnie jestem na etapie testowania wszelkich przepisów na chlebki więc chętnie wypróbuję Big Smile

    Mam tylko pytanie czy nie można zalać kaszy w naczyniu zamiast przekładać ją do miseczki?

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest najlepszy chleb jaki

    Zgłoszony przez dorotasedlak na marca 11, 2013 at 19:58.

    To jest najlepszy chleb jaki robiłam w Thermomixietmrc_emoticons.)POLECAM WSZYSTKIMtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze