Składniki
- 200 g mąki pszennej, chlebowej
- 200 g mąki kukurydzianej, (użyłam grysiku kukurydzianego, L)
- 100 gdrobnej mąki żytniej (użyłam typ 720, L)
- 350 g wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży, (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wszystkie składniki włożyc do naczynia miksującego i zagnieść ciasto czas 4min./"Obroty wsteczne" /"Ciasto"
Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
Nastepnie podzielić ciasto na 2 części, przełozyc do keksówek i odstawić jeszcze na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Godzinę przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 225 st C.
Wstawić bochenki, na dno piekarnika wsypać ok. 1/4 szklanki kostek lodu.
Piec 25-35 minut, aż bochenki będą wyraźnie rumiane.
Ostudzić na kuchennej kratce.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzjak duża ta keksówka? Mi wyszedł niski...
jak duża ta keksówka? Mi wyszedł niski bardzo....
Zrobiłam chlebek, użyłam mąki kukurydzianej....
Zrobiłam chlebek, użyłam mąki kukurydzianej. Jak zwykle przy chlebach wodę, drożdże i łyżeczkę cukru podgrzałam 2 min 37 st. obr.2 (zdecydowanie szybciej wyrasta), wierzch posmarowałam rozmąconym jajkiem i posypałam pestkami dyni, wyszedł bardzo dobry. Dziękuję za przepis