3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb cukiniowy


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

na chleb

  • 30 g otrębów owsianych
  • 700 g mąki, typ 650
  • 1i 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki soli
  • 45 g oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 380 g jogurtu naturalnego
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 10 g siemienia lnianego
  • 300 g obranej cukinii, pokrojonej na kawałki
5

Przygotowanie

    ciasta
  1. Cukinię, czosnek i bazylię umieścić  w naczyniu miksującym. Rozdrobnić 5s/ obr. 5.. Zgarnąć cukinię ze ścianek naczynia i ponownie rozdrobnić, 5s/ obr/ 5. Przełożyć na koszyczek i odcisnąć (po odciśnięciu zostaje około 240 g cukinii).

  2. Do naczynia wlać jogurt, wsypać cukier i droźdże. Podgrzać 2,5/  minuty 37 stopni/ obr. 2.

  3. Dodać cukinię i pozostałe składniki. Wyrobić 4 min/ Blokada naczynia miksującego/ Ciasto.

  4. Ciasto pozostawić w naczyniu, po 40 minutach wyrobić ponownie 1 min/ Blokada naczynia miksującego/ Ciasto.

  5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi formy (12x30 cm). Wierzch wygładzić dłońmi zwilżonymi wodą. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.

  6. Chleb naciąć ostrym nożem zwilżonym w wodzie i odczekać 10 min. przed wstawieniem do piearnika. Piec w temeraturze 200 stopni przez pierwsze 20 minut i kolejne 25 minut w temperaturze 180 stopni.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Gorący chleb posmarować wodą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • A jak go zrobić na prawdziwych drożdżach ? nie...

    Zgłoszony przez jaga252 na maja 17, 2018 at 17:28.

    A jak go zrobić na prawdziwych drożdżach ? nie jestem fanką tych suchych tmrc_emoticons.(

    Jaga252

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam,  jest pyszny.

    Zgłoszony przez Wiesia50 na sierpnia 23, 2016 at 22:47.

    Upiekłam,  jest pyszny. Piekłam na termoobiegu w 170 stopniach.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trochę zmodyfikowałam ten

    Zgłoszony przez misiakasia33 na sierpnia 26, 2015 at 21:29.

    Trochę zmodyfikowałam ten przepis - zrobiłam go z mąki żytniej, na zakwasie. Wyszedł wilgotny, przepyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mnie sie tez podoba,

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 28, 2013 at 00:48.

    Mnie sie tez podoba, wypròbuje napewno Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że się podoba:).

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 26, 2013 at 19:34.

    Cieszę się, że się podobatmrc_emoticons.). Chleb bardzo długo zachowuje świeżość (dzięki jogurtowi).tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny przepis napewno

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 26, 2013 at 08:20.

    Fajny przepis tmrc_emoticons.D napewno wypróbuję dzięki tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, bo bardzo smaczny:)

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 21, 2013 at 19:38.

    Polecam, bo bardzo smacznytmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilonko - nie, nie jest

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 21, 2013 at 19:37.

    Ilonko - nie, nie jest ciemny, ma otręby, ale owsiane więc jest jasny tmrc_emoticons.) Ale coś tam zdrowego ma i cukinię i te otręby. Myśle że można dać więcej siemienia lnianego, bo nie przeszkadza, ja dałam tylko 10 g na spróbowanie tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nareszcie wiem ,co mam zrobić

    Zgłoszony przez evula2 na sierpnia 21, 2013 at 19:32.

    Nareszcie wiem ,co mam zrobić z nadmiarem cukinii!!! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • fajny przepisik na chleb :) 

    Zgłoszony przez ilonaw na sierpnia 21, 2013 at 19:06.

    fajny przepisik na chleb tmrc_emoticons.)  u mnie cukini pod dostatkiem napewno wypróbuje Big Smilea czy ten chleb jest  ciemny ???  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze