3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb codzienny na zakwasie żytnim z mąką gryczaną.


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

zdrowe dodatki

  • 25 g ziaren słonecznika
  • 25 g ziaren dyni

chleb

  • 5 g drożdży, opcja
  • 50 g oleju roślinnego
  • 15 g soli drobnej
  • 240 g letniej wody
  • 230 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 280 g zakwasu żytniego
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    chleba
  1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności i wyrobić ciasto 5 min. / Blokada naczynia miksującegoCiasto Opcjonalnie drożdże (szybciej wyrośnie).

  2. Odstawić je na ok. 20 minut, żeby odpoczęło.

    Po tym czasie znów wyrabić  2-3 minuty / Blokada naczynia miksującegoCiasto

  3. Przełożyć je do foremki, mokrą ręką wyrównać powierzchnię i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 2,5 godz ( chleb na młodym zakwasie wyrasta wolniej) . 

  4. Po wyrośnięciu naciąć chleb, można posypać sezamem, makiem, lub płatkami owsianymi ( co kto lubi do wyboru )

  5. Spryskać obficie wodą i wstawić do piekarnika na najniższą szynę.Również umieszczam naczynie z wodą na dnie piekarnika.

  6. Piec standardowo w temperaturze opadającej, tzn: wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 220*C, po 20 minutach obniżamy temp. do 200*C, a po kolejnych 20 minutach ustawiamy termostat na 180*C a minutnik na 20 minut.

    Na ok. 5-10 minut przed końcem pieczenia można otworzyć piekarnik i spryskać bochenek wodą ( najlepiej spryskiwaczem do kwiatków, który służy tylko do tego celu ). Otrzymamy wtedy chrupiącą, lśniącą skórkę tmrc_emoticons.) 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. Przed włożeniem chleba do piekarnika należy spryskać ścianki piekarnika wodą, aby wytworzyła się para. Dzięki temu chleb jest bardziej puszysty. Nasiona podsmażam na patelni ,wydobywając ich aromat.

Przepis na zakwas żytni jest tutaj:

//www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni/443806


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz