Składniki
- 550 gramów mąki
- 30 gramów cukru brązowego
- 25 gramów drożdży świeżych
- 160 gramów wody
- 2 zòltka
- 2 jajka kurze
- 40 gramów oleju slonecznikowego
- 1 lyzeczka soli
- jajko do smarowania chlebkòw
- mak, ziarenka sezamu....
Przygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc drozdze i wode: 2min / 37° / obr 3. Dodac olej, cukier, make, sòl: 4min / "Ciasto" . Po 1min wrzucac przez otwòr jajka i zòltka. Zostawic w "Blokada naczynia miksującego" na 10min. Nastepnie : 2min / "Ciasto" . Znowu zostawic na 10min w "Blokada naczynia miksującego" . Wyrobic ponownie: 2min / "Ciasto" . Przelozyc do opròszonej maka miski, zostawic do wyrosniecia ( ok. 1h, zalezy od temp. w domu). Wyrobic troche, podsypujac maka, formowac chlebki, posmarowac roztrzepanym jajkiem, badz jajkiem z dodatkiem mleka ( jak kto woli), posypac ziarenkami. Zostawic ponownie do wyrosniecia, ok. 45min. Nastawic piekarnik na 180°, wlozyc chlebki, piec do zrumienienia.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJa trafiłam niedawno na ten przepis. Zrobiłam,...
Ja trafiłam niedawno na ten przepis. Zrobiłam, poplotłam, pokręciłam, upiekłam i... teraz już robię z podwójnej porcji, bo "idą" na ciepło, a jak zostaną, to są świetne nawet po 3-4 dniach. Przepyszne Bardzo dziękuję za przepis
Ciesze sie dziewczyny, ze
Ciesze sie dziewczyny, ze smakuje I to najwazniejsze Jadziu, ukrecilas pieknie, nic dodac, nic ujac Gabrysiu, nic sie nie martw, ciasto jest troszke "uparte", wiem Ale chlebek dobry Ukrecilas inaczej i tez dobrze Zmobilizuje sie, najszybciej, jak mozna i zamieszcze wiecej zdjec, dokladniejszych z tego krecenia.... zeby bylo bardziej zrozumiale Jest latwe, ale na poczatku wydaje sie nie wiadomo co
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
A to mój ukręcony chlebek...
[[wysiwyg_imageupload:621:]]
A to mój ukręcony chlebek... wreszcie udało mi się zrobić fotki zanim znów zniknęły ;o)
;o)
Upiekłam. Z kręceniem było
Upiekłam. Z kręceniem było krucho, cos tam wykręciłam. Jednak zdecydowałam , że będzie jeden, większy , podłużny bocheneczek. Moje ciasto nie bardzo poddawało się robieniu wałeczków, było bardzo mięciutkie i ciągle wracało do krótkiego wałeczka. Po upieczeniu - super! Ten malutki i chałkowaty już zjedzone! (dzieci były u mnie na zalewajce). Nie wiem ile zostanie z większego do jutra, jak się mój mąż rozpędzi wieczorem.. Tu wstawiam moje zdjęcie moich chlebków:[[wysiwyg_imageupload:620:]]
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
No to idę kręcić :D Dziękuję
No to idę kręcić Dziękuję za przepis
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
gabi49 napisał: Teraz idę do
Wyjdzie, wyjdzie Gabrysiu Te 2 "sznureczki" ciasta, zewnetrzne, wchodza w dziurke i robi sie supelek. Potem konce skrecasz i wszystko okrecasz dookola, chowajac leciutko konce pod spòd Dobrej zabawy z kreceniem i czekam na meldunek
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Teraz idę do kuchni piec te
Teraz idę do kuchni piec te chlebki. Nie wiem co mi wyjdzie. Zamelduję.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Nie gadaj kobietko
Nie gadaj kobietko Bierz sie do roboty i pòjdzie Robisz supelek, cos pod ten marynarski, potem pokrecisz koncami , i obkrecisz je wokolo..... i po strach
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
będe próbować ale raczej mi
będe próbować ale raczej mi się nie uda tak zapleść tych chlebków pozdrawiam
Ciesze sie Aniu, ze
Ciesze sie Aniu, ze skorzystalas z przepisu I ze smakowaly chlebki A forma sie nie przejmuj Mozna zaplesc i inaczej, i tez bedzie ladnie wygladac
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dziękuję za przepis chlebki
Dziękuję za przepis chlebki zrobiłam już dwa razy, są pyszne polecam wszystkim mi też nie wyszły takie łądne ale co tam, najważniejsze że smaczne
Chlebki smakowaly i to
Chlebki smakowaly i to najwazniejsze Grazynko, powoli pòjdzie, zobaczysz, wiecej praktyki, nawet jak 10 razy nie wyjdzie, to za 11 -stym pòjdzie. Jestem pewna Pròbuj i nie poddawaj sie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Vercia dzięki za przepis i
Vercia dzięki za przepis i zdjęcia Ja mam problem z zakręcaniem wszelkich bułek nie wychodzą mi takie ładne jak Wasze Pozdrawiam
Zaplatanie było świetną
Zaplatanie było świetną zabawą ;o) Chlebki wyszły pyszne ;o) Polecam.
;o)
;)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Uwaga zabieram się za
Uwaga zabieram się za chlebki... gdybym się za mocno zakręciła proszę wezwac pomoc ;o)
;o)
No, Veroniczko. Dałaś czadu z
No, Veroniczko. Dałaś czadu z tym kręceniem chlebków. Nie wiem czy tak potrafię wykręcać, ale chlebki upiekę. Dzięki za coś nowego.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Sa pycha kochanie, polecam
Sa pycha kochanie, polecam To swiateczne zydowskie chlebki Buziaczki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Super dodaje do wyprobowania
Super dodaje do wyprobowania sliczne chlebki. Dziekuje Slonko za przepisik
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję