3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
  • thumbnail image 14
  • thumbnail image 15
  • thumbnail image 16
  • thumbnail image 17
  • thumbnail image 18
  • thumbnail image 19
  • thumbnail image 20
  • thumbnail image 21
  • thumbnail image 22
  • thumbnail image 23
  • thumbnail image 24
  • thumbnail image 25
  • thumbnail image 26
  • thumbnail image 27
  • thumbnail image 28
  • thumbnail image 29
  • thumbnail image 30
  • thumbnail image 31
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chałka


Wydrukuj:
4

Składniki

30 plaster/plastry/plastrów

  • 0,25 łyżeczka soli
  • 550 g mąki
  • 60 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 300 g mleka
  • 1 jajko, roztrzepane w miseczce
  • 6
    40min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier, podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
    2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/ Blokada naczynia miksującego/ Ciasto . Włożyć ciasto do dużej, oprószonej mąką miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 1 godz.).
    3. Podzielić ciasto na 3 części, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować każdą z części na wałki. Pozostawić na 5 minut. Połączyć końcówki wałków, spleść je ze sobą jak warkocz, połączyć pozostałymi końcami. Splecione ciasto umieścić na blasze przykrytej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 30 minut.) W czasie gdy ciasto wyrasta, nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
    4. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 25 - 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  6. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • SILPAT® - mata doskonały chleb
    SILPAT® - mata doskonały chleb
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez martynaprv na marca 26, 2023 at 15:48.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem, jak to zrobiłam, ale dałam 50 mleka ...

    Zgłoszony przez martynaprv na marca 26, 2023 at 15:43.

    Nie wiem, jak to zrobiłam, ale dałam 50 mleka tmrc_emoticons.( Kiedy dodałam mąkę, to szybko zorientowałam się, że coś jest nie ok. Podgrzałam lekko brakujące mleko i jeszcze raz dałam na 3 minuty wyrabianie, Wyszła super. Piekłam 30 minut. Posypałam czarnuszką. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • poprostu kocham tą chałkę jest obłędna....

    Zgłoszony przez zamorskad na marca 25, 2023 at 10:35.

    poprostu kocham tą chałkę Love jest obłędna. Wszyscy się zajadają. Robiłam z kruszonką, z jajkiem na wierzchu, bez jajka, z cukrem i cynamonem.
    Też jestem ciekawa co do mrożenia ciasta i co zarobienia wieczorem i pieczenia rano. Może ktoś to już przetestował?

    Wdrażam się w gotowanie.
    Lubie karmić ludzi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chałka wygląda przepięknie i na pewno jest...

    Zgłoszony przez Ewa Wysocz na listopada 21, 2022 at 22:10.

    Chałka wygląda przepięknie i na pewno jest bardzo smacznaSmile, przepis dodałam do sprawdzenia. Ale mam pytanie czy można przygotować ciasto wieczorem a rano upiec? Będę wdzięczna za odpowiedź Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jest super ja posypuję cukrem wymieszanym z...

    Zgłoszony przez Psotka69 na marca 3, 2022 at 16:40.

    jest super ja posypuję cukrem wymieszanym z cynamonem Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • "Fermentowanie" Gosia29: wychodzi przepyszna z...

    Zgłoszony przez sandra1512 na marca 3, 2022 at 15:11.

    FermentowanieGosia29: wychodzi przepyszna z kruszonką

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kamila07róbowałaś robić na suchych drożdżach...

    Zgłoszony przez mkaminska84@gmail.com na grudnia 23, 2021 at 11:40.

    Kamila07tmrc_emoticons.próbowałaś robić na suchych drożdżach ????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mazurek2120: witam jak robi pani kruszonkę?

    Zgłoszony przez Gosia29 na lipca 21, 2021 at 11:09.

    Mazurek2120: witam jak robi pani kruszonkę?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna 😀 zrobiłam z kruszonka.

    Zgłoszony przez Mazurek2120 na kwietnia 3, 2021 at 16:19.

    Pyszna 😀 zrobiłam z kruszonka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Magdax1990:...

    Zgłoszony przez WKarolina na września 9, 2020 at 06:54.

    Magdax1990:
    Czy próbowała Pani mrozić ciasto? Też mnie to zastanawia 🤔

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepychota

    Zgłoszony przez Justyna_W na sierpnia 17, 2020 at 13:38.

    przepychota

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis sprawdzony . Polecam w 100 %

    Zgłoszony przez Wioletta24 na lipca 24, 2020 at 14:17.

    Przepis sprawdzony . Polecam w 100 %

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam ją już ze 30 razy w życiu.. jest...

    Zgłoszony przez sylviku na lipca 8, 2020 at 15:55.

    Robiłam ją już ze 30 razy w życiu.. jest przepyszna.
    Zawsze jednak daję 90-100g cukru bo 60g to za mało. Chałka ma być słodka bo taką z dzieciństwa pamiętam.
    Robię też kruszonkę. 50g masła, 50g cukru i 50g mąki do thermomix i chwilę miksuję na obrotach 5 aż się to złączy w taką grudkowatą kruszonkę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszla znakomita👍Dziekuje bardzo za przepis.

    Zgłoszony przez Anutka73 na maja 10, 2020 at 01:03.

    Wyszla znakomita👍Dziekuje bardzo za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny, chalka wlasnie wyrasta😀

    Zgłoszony przez Anutka73 na maja 9, 2020 at 16:23.

    Dziewczyny, chalka wlasnie wyrasta😀

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chałkę robiłam już kilkukrotnie i wychodzi...

    Zgłoszony przez Magdax1990 na maja 3, 2020 at 17:54.

    chałkę robiłam już kilkukrotnie i wychodzi pyszna!


    moje pytanie: czy można przygotować ciasto dzień wcześniej i rano upiec???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszła wspaniała i bardzo smaczna....

    Zgłoszony przez ewikp na marca 30, 2020 at 14:20.

    Wyszła wspaniała i bardzo smaczna.
    Polecam przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam pierwszy raz w życiu i wyszło cudownie!...

    Zgłoszony przez Iwonaxxxxx na marca 30, 2020 at 11:25.

    Robiłam pierwszy raz w życiu i wyszło cudownie!
    Następnym razem dodam troszke wiecej cukru.
    Naprawde rewelacja i na drugi dzień też jest przepyszna 🥰

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna, latem niezastąpiona z domowym...

    Zgłoszony przez wamupiecze na lutego 4, 2020 at 00:44.

    Bardzo smaczna, latem niezastąpiona z domowym dżemem truskawkowym tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna i z podanej porcji wychodzi konkretna...

    Zgłoszony przez daryska na listopada 16, 2019 at 20:16.

    Pyszna i z podanej porcji wychodzi konkretna chałka.. 😉

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Jolixx na listopada 11, 2019 at 11:27.



    Chałka wyszła przepyszna i w rozmiarze giga! Puszyste i miękkie ciasto. Smak wyborny! Dodałam jeszcze kruszonkę na wierzch - 70g mąki, 50g masła i 40 g cukru (zmieszać składniki i posypać wierzch chałki).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super na letnie i zimowe dni

    Zgłoszony przez MONISI@ na czerwca 2, 2019 at 10:57.

    Cooking 7 super tmrc_emoticons.) na letnie i zimowe dni

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chałka przepyszna. Wersja bezglutenowa też...

    Zgłoszony przez Dotina40 na lutego 7, 2019 at 12:32.

    Chałka przepyszna. Wersja bezglutenowa też wychodzi zgodnie z gramaturą z maki Schar Mix B.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszła duuuza i rewelacyjnie pyszna. Nie zeschla...

    Zgłoszony przez henrietta na lutego 7, 2019 at 07:51.

    Wyszła duuuza i rewelacyjnie pyszna. Nie zeschla nawet na drugi dzień. Pyszna z masłem. Mąż prosił o więcej cukru na przyszlosc , jak dla mnie nic jej nie brakuje!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez friktion na lutego 3, 2019 at 12:17.



    Bardzo dobra, polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja, pięknie wyrosła i jest bardzo...

    Zgłoszony przez danny8_1991 na listopada 29, 2018 at 14:34.

    Rewelacja, pięknie wyrosła i jest bardzo smaczna. Dodałem od siebie tylko kruszonkę na wierzch tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię często. Czasem mieszam mąke pszenną z...

    Zgłoszony przez ToczMar na listopada 15, 2018 at 09:36.

    Robię często. Czasem mieszam mąke pszenną z żytnią, również wychodzi pyszna tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis...

    Zgłoszony przez Komarenkaa na listopada 12, 2018 at 08:42.

    Świetny przepisSmile
    Robiłam pierwszy raz w życiu i wyszła wspaniałe tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wspaniały przepis

    Zgłoszony przez Kasia024 na marca 25, 2018 at 12:36.

    wspaniały przepis Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chalka wyszla wysmieita! Mieciutka i nie za...

    Zgłoszony przez Anetka1428 na lutego 17, 2018 at 19:46.

    Chalka wyszla wysmieita! Mieciutka i nie za slodka.
    Ja dodatkowo wierzch posypalam kruszonka.
    Pycha!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pierwsza chałka w moim życiu - efekt przeszedł...

    Zgłoszony przez Therm5omixa na września 22, 2017 at 20:41.

    pierwsza chałka w moim życiu - efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwaniatmrc_emoticons.) pyszna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja dodałam jedno żółtko i jedno całe jajko i...

    Zgłoszony przez AnitaCzarnecka na września 22, 2017 at 20:09.

    Ja dodałam jedno żółtko i jedno całe jajko i odrobine wiecej mąki. Wyszła pycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy można zrobić tą chałke na drożdżach...

    Zgłoszony przez Kamila07 na sierpnia 30, 2017 at 17:24.

    czy można zrobić tą chałke na drożdżach suchych/instant??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha!

    Zgłoszony przez 123monika456b789 na sierpnia 25, 2017 at 21:08.

    pycha!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chaka wymiata wysza pyszna pikna i ogromna

    Zgłoszony przez rouge88 na czerwca 15, 2017 at 17:32.

    Chałka wymiata, wyszła pyszna, piękna i ogromna tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • CHAKA WYSZA PRZEPYSZNA...

    Zgłoszony przez katarzyna64 na kwietnia 27, 2017 at 17:05.

    CHAŁKA WYSZŁA PRZEPYSZNA

    Wszystkim bardzo smakowała.Będe ją piec często.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna. Ja zrobiłam dwie mniesze z kruszonką.

    Zgłoszony przez hunke na marca 2, 2017 at 11:05.

    Pyszna. Ja zrobiłam dwie mniesze z kruszonką.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chałka wygląda imponująco. Jest ogromna i...

    Zgłoszony przez Abra na stycznia 17, 2017 at 22:27.

    Chałka wygląda imponująco. Jest ogromna i pyszna. Nawet bez kruszonki smakuje rewelacyjnie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Przydałaby się jeszcze-kruszonka.

    Zgłoszony przez Ludwiczak na stycznia 12, 2017 at 21:14.

    Rewelacja. Przydałaby się jeszcze-kruszonka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chałka wyszła bardzo dobra...

    Zgłoszony przez Hadzia86 na grudnia 30, 2016 at 22:52.

    Chałka wyszła bardzo dobra

    Fajny przepis, jedynie brakuje mi przepisu na kruszonke.


    Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna, mięciutka i co najważniejsze nie...

    Zgłoszony przez oska1990 na grudnia 30, 2016 at 15:25.

    Przepyszna, mięciutka i co najważniejsze nie jest sucha. Z mleczkiem lub dzemem idealna ! Moja ulubiona

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja....

    Zgłoszony przez skipo na grudnia 24, 2016 at 10:48.

    Rewelacja.

    Ta z książki ma dwa razy wiecej masla i połowe tego mleka + jajko. Po co tyle tłuszczu? Dzięki

    Ja daję 40 gram drożdży, dzięki temu rośnie 0,5 godz, a póżniej ok 15 min. I tylko 30 g cukru.

    Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!!! Jutro robie kolejna bo nie wszyscy...

    Zgłoszony przez KasiaDerwich na grudnia 8, 2016 at 22:14.

    Rewelacja!!! Jutro robie kolejna bo nie wszyscy zdążyli spróbować tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do chałki nie dodaje ię jajek wcale

    Zgłoszony przez majaam na października 18, 2016 at 21:37.

    Do chałki nie dodaje ię jajek wcale

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna Robi się szybko,

    Zgłoszony przez Basia01 na kwietnia 20, 2016 at 18:55.

    Pyszna

    Robi się szybko, wychodzi dosyć duża , więcmożna zrobić dwie mniejsze.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjna!!! Mój mąż był

    Zgłoszony przez Barbra1986 na marca 21, 2016 at 20:18.

    Rewelacyjna!!! Mój mąż był zachwycony tmrc_emoticons.) Lepsza niż ze sklepu. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna!!! I naprawdę duża

    Zgłoszony przez majam123 na lutego 20, 2016 at 16:37.

    Pyszna!!! I naprawdę duża tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszna.. zrobilam z tej

    Zgłoszony przez ania1986 na lutego 16, 2016 at 12:23.

    pyszna.. zrobilam z tej porcji 2 mniejszetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczna i mega ogromna chałka

    Zgłoszony przez Peti4 na stycznia 30, 2016 at 15:01.

    Smaczna i mega ogromna chałka tmrc_emoticons.8)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszła mi chała gigant a nie

    Zgłoszony przez Gisia na stycznia 29, 2016 at 18:42.

    Wyszła mi chała gigant a nie chałka. Ale tak pysznej to nigdy nie jadłam. Sypnęłam trochę rodzynek do ciasta. Naprawdę rewelacja. Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •